Sajtószoba

Videók, újságcikkek

Esztergályosként kezdte, ma céget vezet

Esztergályosként kezdte, ma céget vezet

Veszkény - A veszkényi Nagy Béla egyszemélyes műhelyében kezdte az esztergálást, ma 80 alkalmazott munkáját irányítja. Multicégek is vannak a partnerek között, Hobbija a helytörténet.Kisalföld Online: 2007-09-25

A kezdet 1986-ban: egyszemélyes műhely a családi ház udvarán, egy esztergagéppel. A jelen: 80 alkalmazott, 2700 négyzetméteres termelőüzem, a legmodernebb felszerelés, nemzetközi multicégek a partnerek között, évi több millió alkatrész gyártása. Ez a veszkényi Metna kft. fejlődéstörténete röviden.

Az elmúlt huszonegy esztendő persze nem volt ilyen egyszerű a tulajdonos-igazgató, Nagy Béla számára. Voltak nehéz időszakok, buktatók, de okos tervezéssel, előrelátással sikerült úrrá lenni a nehézségeken.

Hogyan lehetne egyedül?

Nagy Béla a kapuvári gépállomáson kezdett dolgozni, miután kitanulta az esztergályosszakmát. A szakiskolával párhuzamosan elvégezte a csornai gimnáziumot is. Továbbtanulását a katonai behívó akadályozta meg. Leszerelése után röviddel családot alapított és szülőfalujában, Veszkényben építkezett. A Rába kapuvári gyára vette át időközben munkahelyét. Szakmáját, munkáját szerette, de folyamatosan azon törte a fejét, hogyan lehetne egyedül dolgozni, megvalósítani önmagát.

Biztató kezdet

A nyolcvanas évek közepén aztán lehetősége nyílt a gmk-ra, 1981-ben munkahelyet váltott, a Tordosa téesz melléküzemágában lett esztergályos. 1986-ban másodállású iparos lett. Otthoni műhelyében, egy esztergagéppel alapította meg vállalkozását, elsősorban a beledi Mezőgépnek szállított. Akkoriban persze nem gondolt rá, hogy egyszer majd 2700 négyzetméteren nyolcvan ember munkáját irányítja.

– Biztos piacom volt annak idején, a nagyvállalatok erősek voltak – mesélte Nagy Béla. – 1988-ban főállású iparos lettem és mezőgazdaságigép-alkatrészeket gyártottam. Aztán jött 1989–90, a stabil vállalatok megrogytak, szinte mindet privatizálták. Kerestem a lehetőségeket, próbáltam talpon maradni, de az elmúlt huszonegy év legnehezebb időszakát éltem át. Előremenekültem és fejlesztettem, az akkor legmodernebb CNC-esztergagépet szereztem be és akkor vettem fel az első alkalmazottat is. Közben stabilizálódott a piac, megtaláltuk a helyünket, korrekt kapcsolat alakult ki a megrendelőkkel. 1997-ben alapítottuk meg a Metna kft.-t tizenkét munkatárssal. Ekkor már három éve újra együtt dolgoztunk a Rábával is.

Nagy Béla szerint cége sikeréhez sok minden hozzájárult és ő kihasználta az adódó alkalmakat. Mint mondja, nagy áttörést jelentett számára az informatika fejlődése. Az első telefon, a fax, aztán később a számítógép, az internet. Nőtt a társaság létszáma, fejlődött a géppark. Egyre bonyolultabb munkákat vállalhattak el. És jött a következő „áttörés".


Két éve családban

– László fiam végzett tanulmányaival és beállt mellém a kft.-be – folytatta Nagy Béla. – Két éve ő irányítja a termelést. Örülök neki, hogy ennyi idő után is tudunk együtt dolgozni, úgy érzem, jó csapat vagyunk. Nem mondom, hogy nincsenek vitáink, hiszen korunkból adódóan sok mindent máshogy látunk, de eddig mindig sikerült közös nevezőre jutnunk. Vele együtt fiatal generáció is érkezett a céghez, új lendülettel, megalapozott tudással, szakismerettel. Lehet rájuk számítani. 2002-ben újabb nagy álmom vált valóra, elkészült 1000 négyzetméteres csarnokunk. A Széchenyi-terv pályázatán nyertünk támogatást és kiköltözhettünk a családi ház udvaráról. Azóta persze bővítettük az üzemet és jelenleg is építkezünk. Jelenleg 80 munkatárs dolgozik a cégnél, a gépek három műszakban működnek. Több mint harminc megrendelőnk van, köztük vannak, akikkel évtizedes a kapcsolatunk. Évente több millió alkatrészt gyártunk, amelyeket beépítenek az USA-ban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában, és ami újdonság, két éve Kínába is gyártunk.

Váratlan események

– Igyekszem megköszönni a községnek mindazt,  amit itt elértem. Arra törekszem, hogy valamit visszaadjak nekik abból, amit én kaptam szülőfalumtól – fogalmazott Nagy Béla.

A Metna kft.-nél további tervek is vannak. Szeretnének az alkatrészgyártás mellett összeszerelést is végezni. Vannak persze akadályok, mert hiába áll rendelkezésükre a technológia, gondot okoz, hogy nem stabil a gazdaság és a szakmunkásképzés rendjének változása.

– Az európai uniós csatlakozástól reméltük, hogy nem következhetnek olyan változások, mint például az energiaárak 20–30 százalékos emelése egyik napról a másikra. A politika beleszól a gazdaságba, újabb és újabb terheket ró a vállalkozásokra. A fejlesztésre fordítható pénzeket korlátok közé szorítja. Az euró és a forint árfolyama akár 30 forintos sávban is mozoghat.

Nagyék azért bíznak az eredményes folytatásban. Azt persze tudják, hogy a cég sikeres működtetéséhez huszonnégy órás szolgálatot kell irányítaniuk. Szabadidejük így nem sok van. Ha mégis szakítanak maguknak, akkor Nagy Béla szívesen utazik, főleg olyan tájakra, amelyeknek „történelmük" van.

A történelem egyébként a hobbija a vállalkozónak. Ezen belül is a helytörténet. Támogatja például helytörténeti kiadványok megjelentetését, és most azt tervezi, hogy közreműködik a Veszkény múltját feldolgozó könyv kiadásában is. De nem csak így segíti faluját, minden jó ügyre szívesen áldoz, például az iskolára, a sportra, a helyi alapítványra, a helyi útépítésre.

– Igyekszem megköszönni a községnek mindazt, amit itt elértem. Arra törekszem, hogy valamilyen formában kárpótoljam a helyieket és valamit visszaadjak nekik abból, amit én kaptam szülőfalumtól – fogalmazott Nagy Béla.

Dátum

2007. szeptember 25.

Cimke

Újság

Facebook

TÉRKÉP

GDPR - © 2019 Copyright. Designed by Met-Na