Sajtószoba

Videók, újságcikkek

Nők az esztergapadnál

Nők az esztergapadnál

Huszonegy éves fiatal hölgy váltja a veszkényi MET-NA nyugdíjba vonuló női munkatársát az esztergapad mellett. A fémiparban Kapuváron tíz évre visszamenőleg nem találtunk női tanulót a Berg-szakiskolában.


Kisalföld Online - 2014-03-27

Akár ipartörténeti ritkaságnak is felfogható esemény történik napjainkban a veszkényi MET-NA fémipari cégnél. A nem éppen nőies szakmának számító fémes ágazatban a huszonegy éves farádi Tar Katalin a munkapad mellett váltja a rábaközi cég éppen nyugdíjba vonuló fémmegmunkálóját, Varga Máriát. A két hölgy nemcsak Veszkényben, de talán országosan is fehér hollónak számít a CNC-esztergálógépek mellett. A kapuvári Berg-szakiskola fémes szakjain az elmúlt tíz évben nem találkoztak női tanulóval.

Az 1986-ban alapított fémipari cég napjainkban Veszkény egyik legnagyobb munkaadójaként 167 emberrel dolgozik. Nagy László ügyvezető elmondta, a fenti létszámból 12 nőt foglalkoztatnak, ebből négyen dolgoznak a megmunkáló gépek mellett. Egyikük, Varga Mária tíz éve tagja a MET-NA csapatának és éppen nyugdíjba készül. Fiatal „utódja", Tar Katalin pedig alig harminc napja erősíti a veszkényi céget.
– Lassan nem is tartom különlegesnek, hogy e merőben férfias szakmára hölgyek is jelentkeznek, hiszen állandó szakemberhiánnyal küzdünk és minden lehetőséget megragadunk felkészült munkatársak megszerzésére – jelentette ki Nagy László ügyvezető. A cég tulajdonosa felhívta a figyelmet arra, hogy a MET-NA rendszeres közreműködője a szakmát tanuló diákok oktatásának. Emellett saját maguk is igyekeznek az utánpótlást kinevelni, pályázatokon indulnak és jó kapcsolatot ápolnak a megyei munkaügyi központtal is.

– A munkaügyi központ CNC-megmunkáló-átképzéséből négy rábaközi munkatársat vettünk fel, egyikük Katalin – mondta Nagy László. Számára is meglepő volt a hölgy jelentkezése, ám hosszan elbeszélgetett a tanulóval, reményei szerint beválik az ifjú fémmunkás.
Tar Katalin elmondta, a családban még a közelében sem jártak a fémiparnak, ám ő hangsúlyozottan férfias szakmát keresett magának, hiszen ahogy tréfásan megjegyezte, „otthon is ő viseli a nadrágot".
– Jól megnéztem magamnak a munkagépeket, a megmunkálandó darabokat és természetesen a kollégákat is – mondta a 21 éves hölgy. Úgy véli, testhezálló feladatot kapott, ám annyit hozzátett, azért az izomláz néha megtalálta a vasak mozgatása után.

Katalin szinte a munkapad mellett váltja a cég kevés női fémmegmunkálóinak egyikét, Varga Máriát. Mária tízéves veszkényi munkája előtt harmincat „húzott le" a kapuvári Rába Vagon- és Gépgyár gépei mellett. Mint lapunknak megjegyezte, akkoriban a Berg-iskola elődjében alig öt női fémipari tanuló volt az évfolyamban, ám a szakmában csak egyedül kezdte el a munkát.

– Fodrásznak készültem, de oda csak némi „segítséggel" lehetett bekerülni, így engedtem a fémes oktatók invitálásának – mondta Mária. Választását azóta sem bánta meg, a 40 éves gyakorlat után most inkább pihenésre vágyik a nyugdíjasévekben.

Dátum

2014. március 27.

Cimke

Újság

Facebook

TÉRKÉP

GDPR - © 2019 Copyright. Designed by Met-Na