Sajtószoba

Videók, újságcikkek

Meghalt Nagy Béla, a veszkényi Met-Na tulajdonosa

Meghalt Nagy Béla, a veszkényi Met-Na tulajdonosa

Nagy Béla üzleti kapcsolatain túlmutatóan a Rábaközi Térségnek, a megyei Kereskedelmi és Iparkamarának és a megye kézművességének is elismert, megbecsült személye volt.Kisalföld Online: 2011-10-13

Gyászolunk és búcsúzunk

Nagy Béla a Met-Na Kft. tulajdonos ügyvezetője október 11-én hajnalban távozott az élők sorából. Üzleti kapcsolatain túlmutatóan a Rábaközi Térségnek, a megyei Kereskedelmi és Iparkamarának és a megye kézművességének is elismert, megbecsült személye volt. Több mint száz családot juttatott kenyérkeresethez a Rábaközben, példaértékűen fejlesztett és működtetett üzemében. Nagy Béla megvalósította a szakmunkásból egy családi alapon szerveződött középvállalkozássá válásának nagyszerű életművét. A gazdasági tevékenységén túl, társadalmi felelősségvállalása is példamutató. Életpályája például szolgálhat minden embernek, minden fiatal szakmunkásnak is.

A fiatal esztergályosból érettségizett iparos lesz

1954-ben született Veszkényben. A kapuvári szakmunkásképző iskolában fémforgácsoló területen esztergályos szakmában 1971-ben szerzett szakmunkás oklevelet, majd a csornai gimnáziumban 1973-ban leérettségizett. Tanulmányai befejezése után 1971-től 1981-ig az akkori Rába Magyar Vagon és Gépgyár kapuvári gyáregységében dolgozott esztergályosként. A kiváló szakmai tapasztalatok birtokában a Mezőgépgyár szárföldi melléküzemében folytatta pályafutását 1986-ig. 1984-től másodállásban esztergályos kisiparos lett. 1986- tól fő állású kisiparos, 1990-ben a szakma kiváló mestere címét kapta. Szakmai rátermettsége, nagy önbizalma bátorságot adott ahhoz, hogy önállóan szervezze további megélhetési és szakmai pályafutását saját telephelyén. A Mezőgép folyamatos megrendeléseivel biztosította a veszkényi iparos fejlődését, valamint főállásúvá válását. Ezután váltás következett, amikor nemcsak a Mezőgép, hanem gyakorlatilag az egész magyar ipar összeomlott. A rendszerváltozást követően az országba külföldi befektetők áramoltak, a magyar iparos gyorsan magára talált. Új megrendelői az országba betelepült német vállalatok és a Rába Rt. gyára lettek

A családi vállalkozás megalakul és fejlődik

A vállalkozás fejlődését mutatja, hogy növekvő létszám és az egyre több megrendelés hatására az egyéni vállalkozás 1997-ben társasággá alakult és a továbbiakban MET-NA KFT. néven folytatta működését. A cég kezdetektől 100%-ban a Nagy család tulajdonában áll amit két felelős ügyvezető irányított – minden területen döntésképesen – Nagy Béla és fia, Nagy László. A szélesedő kapcsolatok, növekvő megrendelések eredményeként a családi háznál lévő telephely kicsinek bizonyult. Az új telephely megépítése óriási feladatot jelentett. Többéves előkészítő munka után az építkezés 2002-ben kezdődhetett el a Mező utcában. 2003. júniusában adták át az új, 1100 m2-es üzemcsarnokot. A gyártás a korszerű gyártócsarnokban még ebben a hónapban elindulhatott. Az elkövetkező évek folyamán a telephely folyamatosan bővült és napjainkban 7680 m2 területen folyik a termelés, beleértve az idetartozó 1500 m2 raktárhelyiséget is. Az alkalmazoti létszám 122 fő. A cég vezetői fontosnak tartották a megbízhatóságot, a vevői igényekhez alkalmazkodó rugalmasságot és a szállítási pontosságot. A vállalkozás kezdettől fogva nagy hangsúlyt helyez termékeinek kiváló minőségére, a vevők megelégedettségének elérésére. Emiatt, valamint a versenyképesség megőrzése érdekében 2002. júniusában megszerezték az ISO 9001:2000 szabvány szerinti minősítést Majd 2011 augusztusában a ISO 14001:2004 környezet védelmi szabvány szerinti minősítést. Ez nagy lépést jelentett ahhoz, hogy nagy vállalatok beszállítói lehessenek.

Az elkötelezett, aktív kamarai tag

A cég 1994. óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagja, ezen belül is a kézműipari tagozathoz tartozik. Szabadidős és szakmai programok szervezésével tartott kapcsolatot a kézműves tagozat tagjaival, gépiparosokkal. Mindig volt szakmai tapasztalat, amit megoszthattak egymással. A kamarai tagoknak 5%-os kedvezményt biztosított termékei árából.

Nagy Béla ügyvezető igazgató a cég felelős és eredményes irányítása mellett nagy aktivitással, önzetlen, közösségi emberként társadalmi tisztséget is vállalt a kézműipari tagozat vas-, fém-, műszer- és járműipari szakmai osztályának vezetésében elnökségi tagként. Nemcsak szervezett, de számos kamarai rendezvényt, szakmai utat szponzorált is. 2007-ben cégét a kamara a Rábaközi Térség Gazdaságáért Díjjal tüntette ki. 2011-ben Kamarai Munkáért Emlékplakett kitüntetésre terjesztette fel a kézműipari tagozat, amelyet életében már nem vehetett át.

A környezetéért felelősséget érző ember

Nagy Béla, mint veszkényi születésű lakos a cégalapításon túl egyben nagy lokálpatrióta is volt egész életében. Hőn szeretett szülőfalujában jelentős anyagi támogatásban részesítette a helyi általános iskolát-óvodát, sportot, kulturális életet, dalkört, egyházat. Nem utolsó sorban a Veszkény történetét leíró könyv megjelentetésének teljes költségét vállalta. Viszonylag rövid élete során hatalmasat alakított, alkotott. Szerette az embereket, élt-halt szülőfalujáért. Cége számos család megélhetését biztosította és biztosítja a jövőben is. Szerteágazó emberi kapcsolatai révén nemcsak a Rábaközben, hanem távolabbi helyeken, nemcsak üzlet és kortársai, hanem a megye távolabbi pontján élő huszonéves fiatalemberek is ismerték és reménykedtek gyógyulásában.

Halálhíre megrendített mindenkit, aki ismerte és szerette őt. A megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetése, a kamara Kézműipari Tagozata részvétét fejezi ki a családnak és sok erőt kitartást kíván az örökség méltó továbbviteléhez.

Dátum

2011. október 13.

Cimke

Újság

Facebook

TÉRKÉP

GDPR - © 2019 Copyright. Designed by Met-Na