Sajtószoba

Videók, újságcikkek

Maguknak képzik a szakembereket

Maguknak képzik a szakembereket

Veszkény - Önálló szakmunkásosztályt indított a veszkényi Met-Na kft. A cég vezetői a szakemberhiány okozta gondokat szeretnék így megelőzni, orvosolni. Egy-egy diák taníttatása 300 ezer forintjába kerül a cégnek.Kisalföld Online: 2008-02-19

A megyében tapasztalható szakmunkáshiány a veszkényi Met-Na kft.-t is sújtja. Éppen ezért gondoltak egyet a cég vezetői, és önálló iskolai osztályt indítottak. A győri szakmunkásképzővel működnek együtt, NC-forgácsoló, -esztergályosokat képeztetnek.

A „metnás" osztályban tizenketten tanulnak, valamennyien a vállakozás alkalmazottjai. A képzés egyéves, a tandíjat munkahelyük fedezi. Nagy Béla, a Met-Na kft. igazgató-tulajdonosa arról beszélt a Kisalfödnek, hogy a szakmunkásképzés nem megfelelő  volta miatt kénytelenek önállóan lépni.

– Még az én fiatalkoromban is, húsz-harminc évvel ezelőtt „rangot" jelentett ipari tanulónak lenni – mondta a cégvezető, Nagy Béla. – A jó szakmunkásokat tisztelték és anyagilag is elismerték. Sajnos ez a nézet, a szakmunkások társadalmi megbecsülése megváltozott, a munkás szó jelentése elvesztette értékét, már-már pejoratív. Ez elsősorban a szülők felelőssége is, hiszen nem szívesen adják szakmunkásképzőbe gyerekeiket, mindenki a diplomaszerzésre biztatja a fiatalokat. Ők aztán elvégzik a gimnáziumot, szakmájuk nincs, eltelik öt-hat év és rájönnek, hogy nem tudnak mihez kezdeni. Ezek az évek kárba vesznek, noha az általános iskola után azonnal tanulhatnának szakmát. Hiányoznak a jó esztergályosok, lakatosok. A Met-Na kft. kényszerűségből indította el az osztályt, jelenleg magunknak kell megoldanunk a szakmunkásképzést.

Az NC-forgácsoló, -esztergályos osztályban a tanulók életkora 22 és 40 év közötti. A győri szakmunkásképző oktatói a veszkényi üzemben tartják meg az órákat, a gyakorlati képzést a kapuvári ipari iskola tanműhelyében oldják meg. Egy-egy diák taníttatása 300 ezer forintjába kerül a cégnek. Ezért hároméves munkaszerződést írnak alá. Aki idő előtt elhagyja a kft.-t, időarányosan fizeti vissza a tandíjat.

A tanulók előképzettsége vegyes, van köztük például volt vámos vagy informatikus is – folytatta Nagy Béla. – Mindannyian hirdetésre jelentkeztek, a feltétel az volt, hogy vállalják az átképzést.

A veszkényi cég próbálja megváltoztatni a jelenlegi helyzetet. Felveszik például a kapcsolatot a környékbeli általános iskolákkal. A gyerekeknek, illetve szüleiknek „nyílt napot" szerveznek, hogy a 14 évesek lássák, mire számíthatnak, ha szakmunkásképzőben tanulnak tovább.

 – Meggyőződésem, hogy a képzés biztosítása nem a cégek feladata, ám most ilyen helyzet alakult ki. A Met-Na kft.-nél eddig rendszeresek voltak a továbbképzések, ezt most már „intézményesítettük" is. Ha szükséges, a jövőben is indítunk osztályokat – jegyezte meg Nagy Béla.
A cég

A Met-Na kft. járműipari és gépalkatrészeket gyárt. Évente több millió alkatrész kerül ki az üzemből. Több mint harminc megrendelőjük van. Termékeik eljutnak az USA-ba, Németországba, Hollandiába, Ausztriába és két éve Kínába is gyártanak. A tervek között szerepel, hogy az alkatrészgyártás mellett összeszerelést is végezzenek. A kft.-nél nyolcvanan dolgoznak jelenleg.

Dátum

2008. február 19.

Cimke

Újság

Facebook

TÉRKÉP

GDPR - © 2019 Copyright. Designed by Met-Na